Държавата събра 64,7 млн. лева от продажби на акции в “Енерго-про”

 

 

 

 

 

 

Държавата събра над 64.7 млн. лв. от продажбата на дяловете й в енергийните дружества на „Енерго-Про Мрежи" АД и „Енерго-Про Продажби" АД (бившите „Е.ОН България"), съобщиха от Българската фондова борса (БФБ). Началната цена на двата пакета бе около 53 млн. лв.

Чешката компания купи 59% от Е. ОН България" в началото на 2012 г. 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие , а 33% останаха за държавата.

Още в първите часове на аукциона, провел се в сряда, бяха продадени 96% от предложените акции от „Енерго-Про Мрежи" АД и 92% от „Енерго-Про Продажби" АД, съобщават от БФБ. Максималната цена е 169,1 лв./бр., а минималната е 137,88 лв./бр., при начална от 109,87 лв./акция.

Пазарните поръчки, които бяха по-голямата част от подадените оферти, се удовлетворяваха на цена 139.35 лв. за акция на „Енерго-Про Мрежи"АД и 13.89 лв. за акция на „Енерго-Про Продажби" АД.

Общият брой на сключените досега сделки надхвърли 359, като акции са закупили 26 инвестиционни посредника. Общо в сряда бяха предложени 434 940 акции, като за четвъртък остават 16 280 акции, или едва 4% от общо предложените.

Аукционът е поредната крачка от изпълнението на стратегията на БФБ – София за възстановяване на интереса към българския капиталов пазар, коментира Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ–София.

Днешният успех е резултат от почти двугодишна работа на множество компании и държавни институции", сподели Големански.

Електроразпределителната компания „Енерго-Про" оперира в Североизточна България в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.