Държавата отказва помощ на 4000 домакинства в Перник

4403 домакинства, пострадали от силното земетресение през месец май миналата година в Перник, няма да получат помощ от междуведомствената комисия, съобщи кметът Росица Янакиева, цитирана от Дарик. Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е направила отказите с мотив, че не е налично конструктивно нарушение на сградите.

На заседанието на комисията са присъствали вицепремиерът Цветан Цветанов, в качеството му на председател на комисията, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и областният управител на Перник Иво Петров.

Сред отхвърлените молби има и такива за укрепване на цели блокове. Общинската управа на Перник ще настоява за преразглеждане на молбите, каза кметът Янакиева.

На заседанието, на община Перник комисията е отпуснала 10 270 678 лв. за възстановителни работи. Около 1,7 млн. са за ремонта на пет училища и три детски градини в Перник о околните села. Останалите пари са укрепителни дейности по домовете на 2963 домакинства в общината. До края на деня, общинската администрация ще информира с писма гражданите, които имат одобрение за помощ.

Списъците на домакинствата с откази ще се публикуват на сайта на общината, на общинската сграда, както и по всички кметства, където има хора с отказани помощи.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.