Държавата обещава да осигури половината от парите, нужни на НЗОК

Държавата би могла да осигури между 160 и 200 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Това обяви след среща с Лекарския съюз зам.-министърът на здравеопазването и представител на държавата в НЗОК д-р Бойко Пенков. Той е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Според него останалата сума от дефицита в бюджета на НЗОК до 328 милиона лева, може да бъде осигурена до края на годината от по-големи приходи от здравни вноски, за което, по думите му, приходната агенция вече е взела мерки.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов предупреди, че ако мерките не се вземат на държавно ниво, ще има листа на чакащи и болници в силно финансово затруднение.

Според Бойко Пенков болниците, образно казано, трябва да ударят спирачки и са намалят хипердейността си, която до момента имат, както и да въведат планов прием.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов заяви, че на Национален съвет все още не са обсъждали да има лекарски протести, но на 1-ви септември ще има нов форум на лекарите.

Само преди ден премиерът Пламен Орешарски призна, че НЗОК е в много лошо състояние, а бившият шеф на ВМА и настоящ зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев обвини държавата, че дължи на Здравната каса точно толкова, колкото се очертава да е дефицитът в нея за цялата година.

Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля, заяви ген. Стоян Тонев. Той припомни, че още след тройната коалиция дълговете на болниците бяха 318 млн. и нарастват, защото в момента болниците не са си получили от НЗОК заплащането за надлимитните дейности за близо 3 месеца.

Генералът критикува и прехвърлянето на неразплатени задължения на НЗОК от година в година.

От миналата година бяха прехвърлени 150 млн., които Касата трябваше да плати за 2013 година, а тя ги прехвърли за 2014 г. Сега най-вероятно ще се опитат да направят същото – да ги прехвърлят за 2015 година, прогнозира зам.-кметът по здравеопазването. По думите му, инвестициите в здравеопазването за апаратури и ремонти през тази година през първите 6 месеца и през изминалата година са най-малко в последните 20 години, защото Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля.

Ген. Тонев прогнозира, че здравната система няма да рухне, но ще падне на много ниско ниво – колкото позволяват наличните средства. Той остро критикува държавата в лицето на финансовия министър, за продължаващото четвърта година изплащане на едва 50% от дължимите суми за здравни осигуровки на чиновниците и др. групи лица, за които ангажиментът е на държавата.

Сумата, която всяка година, включително и тази, държавата дължи на Здравната каса за този тип здравни осигуровки е 400 млн. лева, т. е. толкова, колкото се очертава дефицитът в НЗОК за цялата година, изтъкна Стоян Тонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.