ДАНС закопча показно шефа на митницата в Свиленград

При акция на ДАНС е арестуван началникът на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, който съвсем скоро – за Деня на митничаря – бе награден лично от шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов със златен почетен знак за добра служба.

Новината за ареста на шефа на една от най-ключовите митници бе веднага разпространена от електронните медии, но въпреки това от агенция “Митници” и МВР не дават никаква допълнителна информация. По неофициални данни операцията е започнала снощи около 18 часа, след като всички служители са били изчакани да напуснат административната сграда. Самият арест е бил показен, разказаха служители на митницата. По техни думи, Караиванов е бил проснат на земята по очи. Имало е обиск в централната сграда, който е продължил няколко часа, такъв е проведен и в дома на митничаря, предаде БНР. Според запознати Тодор Караиванов е бил нанаблюдаван няколко месеца заради съмнения за контрабанда и получаване на подкупи.

Тодор Караиванов е началник на митницата в Свиленград за втори път. По време на първото управление на Ваньо Танов той също беше шеф там. През есента на миналата година беше назначен за временно изпълняващ длъжността. Вестник “Марица” пише, че Караиванов е демонстрирал твърде охолен начин на живот. Изданието припомня, че това е вторият показен арест на шеф на митница Свиленград през последната година. През май 2014-та по обвинение за притежание и контрабанда на амфетамини бе закопчан зам.-шефът на Митница Свиленград Георги Костадинов. В служебния му Форд Фокус бяха открити близо килограм амфетамини. Впоследствие обаче всички обвинения бяха свалени, а отскоро Костадинов се върна на работа като нач.отдел „митническо оформяне” към митница Свиленград.

По-късно днес бе съобщено, че Върховна касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство за подкуп срещу началника на Митница – Свиленград Тодор Караиванов. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС. Разпитани са множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

В дена на акцията на ДАНС в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. В кабинета му е намерен приетият подкуп от 600 лв. и още над 12 000 евро, а в жилището му – и три чувала с митнически документи.

На снимката: Тодор Караиванов с директора на АМ Ваньо Танов и зам.-директорите Розалия Димитрова и Божидар Алексов и гл. секретар Цветан Мадански след награждаването им на 26 януари

Снимка:© Митница Свиленград

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.