ДАНС задържа британец заради детска порнография

Британски гражданин е задържан в Кюстендил при спецоперация на ДАНС, имаща за цел противодействие на сексуалната експлоатация с деца в интернет, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

На 18.09.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил проведоха специализирана операция на територията на град Кюстендил, при която е задържан британски гражданин, използващ ресурсите на интернет платформа, в която потребители от цял свят реализират целенасочени контакти помежду си с цел обмяна на материали, съдържащи сексуално насилие срещу деца.
Акцията е част от международна операция насочена срещу транснационалните сексуални насилници на деца, създаващи и разпространяващи детска порнография.
На иззетия преносим компютър на лицето е установено наличието на голям брой видео и снимков материал (над 1 терабайт незаконно съдържание), показващ сцени със сексуална експлоатация на деца на видима възраст между 7 и 16 години.
По случая е образувано досъдебно производство. Лицето е задържано за 24 часа, като от Районна прокуратура – Кюстендил му е повдигнато обвинение за престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, вр. ал. 2 от НК, за което максималното предвидено наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 2000 лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.