ДАНС разби организирана група за трафик на бебета

При операция на ДАНС на територията на София и страната е неутрализирана организирана престъпна група за трафик и продажба на новородени деца, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, като за целта им обещават финансова облага, в случай че се съгласят да продадат новородените от тях деца, уточняват от ДАНС.

Предварително са осигурявани клиенти. Те са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София. Там те са обгрижвани под контрол до момента на раждането на детето. След раждането новородените са предавани на клиентите, които за узаконяване на престъплението започва процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата участва адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи.

По-голямата част от установените родилки са от български произход, посочват от ДАНС. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство. При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението. Разпитани са хора, запознати със случая, част от тях – пред съдия. Дствията по разследването продължават. На хората, участващи в организираната престъпна група са повдигнати обвинения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.