ДАНС разби мрежа за преработка и търговия на оръжие

На територията на област Стара Загора, гр. София и гр. Пловдив служители на Държавна агенция „Национална сигурност” са провели мащабна специализирана операция под ръководството на Районна прокуратура – гр. Казанлък с цел пресичане и разкриване на незаконни дейности, свързани с преработване и търговия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщиха от ДАНС.
В хода на извършените неотложни действия по разследване на територията на област Стара Загора е разкрита незаконна работилница за преработка на оръжия. При извършеното претърсване на работилницата са намерени и иззети огнестрелни оръжия в процес на преработка; множество оръжия, подготвяни за преработка; огнестрелни оръжия, включително такива, които са претърпели преработка, както и основни части и компоненти за тях – цеви, затворни блокове и др.
Иззети са: 5 броя пистолети и револвери; 13 броя подготвени за преработка пистолети; 4 броя пушки и карабини; 18 броя цеви, 7 от които за автомат „Калашников”; около 2000 броя боеприпаси с различен калибър; заглушители и оптика за снайперско оръжие. Намерени и иззети са и голямо количество основни части и компоненти, необходими за сглобяване на автомати „Калашников”, както и голямо количество части и компоненти за оръжия.
При проведената операция са задържани и проверени 3 лица, на едно от които е повдигнато обвинение по чл. 339 от НК и му е наложена постоянна мярка „Задържане под стража”. Предстои провеждане на действия по разследване с оглед изясняване съпричастността към престъпната дейност на останалите проверени лица.
В резултат на проведените мероприятия в хода на операцията и по време на разследването по досъдебното производство е документирана цялостната престъпна дейност – снабдяване, производство и продажба на незаконни оръжия.
Досъдебното производство по случая се наблюдава от районната прокуратура в Казанлък.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.