ДАНС оповести за акция срещу колекторска фирма

На 12.06.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, съвместно със служители на Министерството на културата, извършиха на територията на гр. София проверкa на дружество, занимаващо се със събиране на вземания и изкупуване на задължения, което оперира на територията на страната от 2009 г., съобщиха от ДАНС. Операцията е насочена към преустановяване използването на скъпоструващи нелицензирани специализирани софтуерни продукти – престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

При извършените проверки в офисите на дружеството са установени нелицензиран компютърен софтуер – Windows NS, Office, Adobe и други. При проведените процесуално-следствени действия в помещенията на фирмата са иззети 79 (седемдесет и девет) броя компютърни конфигурации и един сървър. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172а от НК.

По първоначални данни от огледа на компютърните системи е установено наличие на пиратски софтуер за над 150 000 евро.

Използването на нелицензиран софтуер представлява престъпление срещу интелектуалната собственост, нанасящо щети както на държавата и правоносителите, така и на легалните търговци и ползватели на софтуерни продукти.

Снимка: ДАНС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.