Данните от “черните кутии” потвърждават, че Боингът е свален с ракета

Данните от бордовите записващи устройства на катастрофиралия малайзийски Боинг-777 свидетелстват, че причина за разрушаването и падането на самолета е “пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни осколъчни поражения от ракетна експлозия”. Това се казва в съобщение на пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Тези данни по никакъв начин не слагат край на спора между Киев и Москва, които продължават с взаимните обвинения за тази авиокатастрофа. Украинските власти, както и високопоставени представители на САЩ, Великобритания и др. страни твърдят, че самолетът на малайзийските авиолинии е бил улучен от ракета от зенитно-ракетен комплекс от типа “Бук-1М”, доставен на проруските сепаратисти от Русия. Смята се, че изстрелът е бил насочен срещу украински изтребител от типа Су-25, след което ракетата е прихванала далеч по-големия Боинг-777.

Руската страна в последните дни като че ли също приема, че гражданският самолет е бил улучен от зенитна ракета, но основната версия на Москва е, че това е станало по време на тренировки на украински ПВО части, които са използвали свои самолети Су-25 като летяща мишена и са произвели изстрел по невнимание или в резултат на техническа неизправност на ракетния комплекс.

От Киев отговарят, че са направили пълна инвентаризация на своите зенитно-ракетни комплекси и нямат липсваща ракета, но пък имат видеозапис на притежаван от сепаратистите комплекс “Бук-1М” с три ракети, вместо обичайния боекомплект от четири ракети.

Междувременно УНИАН съобщи, че сепаратистите не спазват примирието в радиус 20 км от мястото на падането на самолета, което пречи на разследването на международните експерти. Същото казват и руснаците, които обаче обвиняват за неспазване на примирието участниците в антитерористичната операция, предприета от Киев за възвръщане на контрола над завзетите от сепаратистите райони около Донецк и Луганск в югоизточна Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.