Даниел Митов: Не всички имигранти са бежанци, но проблемът е налице

Борисов: До ден днешен настоявам да се затворят външните граници на ЕС, докато бъдат устроени приетите мигранти

Голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, не са бежанци, а икономически мигранти и трябва да се третират различно. Това заяви в студиото на bTv министърът на външните работи Даниел Митов ден след срещата си в Скопие със своите колеги от Македония и Албания. Митов изтъкна, че държавите от ЕС имат конкретни ангажименти по отношение на бягащите от конфликти, но ситуацията се усложнява от огромния брой на тези, които просто търсят по-добри условия на живот. Според българския министър Европа трудно може да издържи подобен натиск.

И Даниел Митов, също като други свои колеги от правителството, подчерта, че рискът за България в настоящата ситуация е минимален. По думите му, „не е феномен, който сме успели да прекъснем, но българските граници се охраняват много по-добре от гръцките” и никой няма полза и изгода да минава добре охранявана граница, който е встрани от пътя на миграционния поток.

Късно вчера проблемът с имигрантите и бежанците, заливащи Европа бе обсъден от президента на Франция Франсоа Оланд и канцлера на ФРГ Ангела Меркел.

В Турция трябва да бъдат създадени приемливи условия в лагерите за бежанци от Сирия и други региони, обхванати от война, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Освен Турция тя спомена също Йордания и Ливан. “Ние ще обсъждаме това на предстоящата среща ЕС-Африка през есента, там ще става дума за преодоляване на причините за миграцията”, заяви Меркел в Берлин, където прие френския президент Франсоа Оланд.

Германия смята за целесъобразно още тази година да бъдат създадени центрове за регистрация на бежанци в такива държави като Гърция и Италия, посочи още Меркел.

“Ние обсъдихме (на равнище ЕС), че ще построим съвместно регистрационни центрове в онези държави, които са първата спирка по пътя на бежанците, а именно Гърция и Италия. Ние заедно ще изпратим персонал (за работата в тези центрове). Това трябва стане бързо, още тази година, не трябва да се бавим”, отбеляза Меркел.

За бързото изграждане на такива центрове се обяви и събеседникът ѝ Франсоа Оланд. “Това е необходимо, за да бъдат регистрирани всички пристигащи имигранти”, каза той. Френският президент заяви още, че трябва да се прави разлика между бежанците и икономическите имигранти.

По думите му има разлика между “бежанците, които се обръщат с молба за предоставяне на убежище, и нелегалните имигранти, които идват в Европа, търсейки работа, което само по себе си е разбираемо, но в сегашния вид е абсолютно неприемливо”.

“Числата за броя на имигрантите, пристигащи в Европа, не отразяват цялата сериозност на задаващата се драма. Имиграцията е проблем за всички страни от Европа”, отбеляза още Оланд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.