Данък върху пустеещите земи поискаха две браншови организации

Данък върху пустеещите земи в България поискаха две от най-големите браншови организации в земеделието на дискусия за проблемите в сектора, съобщи БНР.
България в момента е с най-раздробената земя в европейските страни. Средният размер на нива е 5,5 декара. За сравнение в Холандия средният парцел е 76 декара и средната цена е 3000 евро, докато у нас е 350 лева за декар.
Един от шансовете за уедряване е законът за комасацията, който близо 20 години българският парламент не желание да приеме. Ако не се уедри земята, проблемите пред българското земеделие тепърва предстоят, казват браншовите организации и настояват да се въведе данък върху пустеещите земи. Така собствениците им ще са принудени или да ги отдадат под наем за обработване, или да ги продадат.
От 1992 година е трябвало да се направи закона за коменсацията и тогава да се реши. Това каза министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков в отговор на Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, която постави въпроса за коменсацията по време на кръгла маса за проблемите и перспективите пред земеопазването в България, предаде „Фокус”. „Изправени сме не да говорим политически, а реално трябва да решим как да се използва земята, защото ако така се прехвърляме и този закон все трябва да се решава в бъдеще”, допълни той.
Да се забрани изплащането на аренди в натура, предложи още Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според него това дава шанс за укриване на ДДС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.