Данаил Папазов: ЖП-транспортът остава сред най-сигурните

“Доста отдавна не сме имали в железопътния сектор такъв тежък инцидент с пътнически влак. Мисля, че железопътният транспорт си остава един от най-надеждните”. Това каза в предаването на БНТ “Денят започва” министърът на транспорта Данаил Папазов. Той изтъкна, че е ежедневие да се проверява целия технически състав в БДЖ и след инцидента е разпоредил нова проверка с цел да не се допускат от техническа гледна точка инциденти като съботния, когато при гара Калояновец излязоха от релсите локомотив и четири вагона от бързия влак Варна-София. При катастрофата загина машинистът и 14 души бяха ранени.

Министър Папазов не изключи ролята на субективния фактор, т. е. катастрофата да е резултат от грешка на помощник-машинистът, който е управлявал влака при навлизането в гарата. Вероятно до края на деня ще има резултати от вътрешното разследване, което Министерството на транспорта провежда отделно от работата на следствените органи, които продължават своето разследване.

Прегледана е цялата инфраструктура и вагоните, няма установени в момента причини, които да са предпоставка за такъв тежък инцидент, каза министър Папазов. И по трасето и по вагоните всичко е било в добро техническо състояние.

Министърът изтъкна, че влакът се е движел по траси, където е нормално да се пътува със скорост до 110 км/ч, но в района на гарата е трябвало скоростта да се намали до 40 км/ч, което не се е случило и вероятно това е причинило дерайлирането.

Управлявалият влака помощник-машинист е тежко ранен, но няма непосредствена опасност за живота му и се очаква да бъде разпитан, когато състоянието му позволи това.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.