Данаил Кирилов: За радикални промени в съдебната система трябва ВНС

Няма постъпило в парламентарната правна комисия писмено предложение за промяна в Конституцията, предвиждаща възможност главният прокурор да бъде сменяван с гласовете на 3/4 от Народните представители. Това съобщи председателят на комисията Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

Тази идея има и конституционна история. Има произнасяне на Конституционния съд по този въпрос. Бих казал, че в рамките на този дебат не би следвало да се извежда пред скоби тази проблематика, защото би повишило спорността в обсъжданията и дебата. А целта е да постигнем максимално широка подкрепа, изтъкна депутатът.

На въпрос какви са условията, за да се промени Конституцията в тези текстове, които се коментират в последните няколко седмици в публичното пространство, Данаил Кирилов отговори, че като инициатива трябва да има подкрепата от поне 60 народни представители за внасяне на законопроект за изменение на Конституцията, а за да бъдат приети измененията, е необходимо това да стане с конституционно мнозинство от три четвърти, т.е. от 180 народни представители. Като тук особеността при изменение на Конституцията от Обикновено народно събрание и въобще изменение на Конституцията е, че става на три четения. Т.е. това повишено мнозинство следва да е налично в трите гласувания.

По думите на депутата няма различия между ГЕРБ и РБ за разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на колегии,като освен това тази идея за конституционна промяна намира разширяваща се подкрепа и в други парламентарно представени партии.

Данаил Кирилов изтъкна своята убеденост, че обсъжданите конкретни промени в Конституцията наистина ще доведат действително до сериозни промени в съдебната система. Според него, обаче, ако въпросът е дали ще бъдат изключително радикални тези промени, отговорът е – не – това са организационни промени.

За радикални промени в структурата на съдебната система е необходимо Велико народно събрание. Т.е. не можем с инструмента “изменение на Конституция от Обикновено народно събрание” да постигнем преразглеждане и преструктуриране на системата. Затова и цялата концепция и идеите, които сме поставили на дебат, са такива които да не променят взаимоотношенията между властите. Оставаме в рамките на този 25-членен състав на ВСС, с 11 човека членове парламентарна квота. Т.е. въобще в този дебат не коментираме и тежестта и съотношението на парламентарната квота, поясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той не отрече, че най-вероятно второто четене на промените в Конституцията ще бъде през есента, като добави, че подкрепя опасенията на депутатите от Патриотичния фронт, че трябва така да се подходи, за да не попадне конституционната тема в предизборния формат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.