Дайнов: Държавата говори брутално, нравите освирепяха

Думите творят света, в който живеем. Бруталното говорене води до жестоки действия и брутален живот. Когато казваш достатъчно време „Циганите на сапун” и Сирийците са канибали”, хората казват – това вече и аз мога да го говоря”. Така политологът Евгений Данов коментира в студиото на Нова ТВ една от причините за засилващото се напрежение в ромските махали.

Провокация има и основните фактори са два, каза Дайнов и посочи: Първият е че държавата заряза политиката на образование. 20 години не се събират децата и не се държат в училище. И вторият – имаме рязко освирепяване на обществените нрави.
Докато държавата не налага политиките, които трябва да налага и докато продължава да се говори брутално, ще има нападения в ромските махали, категоричен бе Дайнов. Според него от брутализирането на нравите имат сметка тези политически сили, които искат да наложат бруталност в действията си. По думите му, политическите хора, които наричат себе си националисти, печелят от това напрежение, но изгода имат и ДПС, защото те се наричат спасители – от една страна на ромите, от друга – на българите от ромите.

Навремето казвах на моите студенти, че всяко общество има по един Хитлер, по един Сталин, по един Ленин. В едно нормално подреден общество, никой не му обръща внимание. Когато има разбъркване, се повява един такъв и става водач, каза още Дайнов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.