Дадоха на съд ел. техници за смъртта на 11-годишно дете

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителния акт срещу двама ел. техници на ЧЕЗ, причинили по непредпазливост смъртта на 11-годишно дете в село Копривлен заради немарливо изпълнение на служебните си задължения, съобщиха от държавното обвинение.

11-годишният Ангел загина на 19 май 2013 г. по време на игра в училищния двор в хаджидимовското село. Той играел с приятели на футбол, когато се подпрял на оградата, до която бил опрян скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Токовият удар за секунди убил момчето.

На 7 март 2013 г. двамата обвиняеми извършили оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 в село Копривлен. Проводниците били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само, че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в протокол, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето, уточняват от прокуратурата.

На 22 април 2013 г. по повод аварийно повикване за нередности трафопоста, двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали за негодната изолация на проводниците.

По делото са разпитани 33 свидетели, изготвени са 10 психологически експертизи, 2 компютърно-технически експертизи, 3 електротехнически експертизи, пожаротехническа, съдебно-медицинска и трасологична експертизи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.