Да чуем тихия глас на жените, жертви на насилие

Жените, жертви на насилие, не могат да чакат. Докато те мълчат, ние трябва да говорим, защото знаем защо мълчат – от страх, от вменено чувство за вина, от липса на перспектива. За да им помогнем са необходими смели крачки – силни политически действия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите, наказания за извършителите, промяна в социалните нагласи и борба със стереотипите, перспектива за живот след насилието. Това силно послание отправи в Бургас ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!”.

Мащабната кампания е организирана от Мария Габриел в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Кампанията е подкрепена на европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова. Чрез видео обръщения те благодариха за усилията на Мария Габриел в борбата с насилието над жените и отправиха призив за подписването от всички страни-членки на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

Още при старта на поредицата конференции, които ще се провеждат в различни градове, се очертаха множество идеи и предложения за подобряване на превенцията и защита на жертвите на насилие. Правозащитничката Марияна Кацарова, директорът на Фондация „Асоциация Анимус” Надежда Стойчева, председателят на Фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева и основателят на Фондация „Деметра” Диана Видева се обединиха в призива си за подписване и ратифициране на Истанбулската конвенция, която предоставя европейска рамка за защита на жените от насилие и по-специално за преодоляване на домашното насилие. Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева, Мария Анастасова от ОД на МВР – Бургас и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева представиха добрите практики в борбата с насилието над жените, очертавайки и оставащите предизвикателства.

Ключова цел на кампанията е привличането на мъжете като основни защитници на правата на човека, каквито са правата на жените. Още със стартовата конференция, подкрепата си за кампанията на Мария Габриел заявиха популярни лица от Бургас – бившият футболист от Националния ни отбор Радостин Кишишев и известният актьор Юрий Ангелов. Като посланици на инициативата те призоваха за по-голяма гласност по проблема, лице в лице, за да се преборят жените със страховете си.

Кампанията ще продължи една година с конференция във всяка област на страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.