Д-р Ваньо Шарков: В “Софиямед” са нарушавани медицински стандарти

И инспекцията по труда, и Изпълнителната агенция „Медицински одит” са санкционирали болница „Софиямед”. Това съобщи в студиото на „Здравей, България” заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той припомни, че болница „Софиямед” е създадена и открита през 2012 година, като оттогава Изпълнителната агенция „Медицински одит” е направила 11 проверки на тази болница. “Шест от проверките са по сигнали на граждани.(…) Има и установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болницата, уточни Шарков.

„Моето лично впечатление е, че в отделението е имало лош контрол”, коментира заместник-министърът на здравеопазването. След което обясни, че графиците на всички лекари се изработват от шефа на клиниката, а графиците на всички сестри се изработват старшата сестра и се утвърждават от шефа на клиниката и се представят в РЗОК. Д-р Шарков призна, че никога не си е представял, че ще му се наложи да говоря за един такъв проблем, като случая с пребитото от акушерка новородено. ”

Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца. Колко дълго време си работил или каква заплата получаваш, не е оправдание за една такава постъпка с дете. Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете”, коментира д-р Шарков. И добави също така, че не може да има такова нещо като 24-часово дежурство в болница.

Заме.-министърът на здравеопазването обясни, че в момента не може да има санкция „закриване на лечебно заведение”. Това, което се опитваме в момента да направим, е да разпишем текстове в закона – ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни оценки, да му се отнема разрешителното за дейност, заяви още д-р Шарков.

„Дразни ме, че станалото в „Софиямед” извади налице нарушенията в тази голяма болница, вместо тези нарушения да бъдат хванати в самото началото”. Това заяви в студиото на „Здравей,България” проф. Милан Миланов от УМБАЛСМ „Пирогов”.

„Известен факт е, че „Софиямед” все още нямаше сключен договор с НЗОК, а вече ѝ бяха заделени 10 милиона лева бюджет. В България има едно обяснение за това – привилегия някаква”, каза още проф. Миланов. „Не може да е правило в една болница да се работи 24 часа”, убеден е медикът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.