Д-р Рефетов: Щастлив съм, че ме смятат достоен за Нобелова награда

“За мен не е важно дали ще получа Нобеловата награда за медицина или не. Щастлив съм, че моите колеги от Академията за наука и изкуства ме намират достоен за това отличие. Напуснал съм 13-годишен родния си град Русе и сега признанието да стана почетен гражданин ме кара да се вълнувам”. Това заяви при пристигането си в Русе проф. Самуил Рефетов, предаде БГНЕС. 77-годишният преподавател от Чикагския университет е номиниран за Нобелова награда в областта на ендокринологията и генетика за откритието си на т.нар. Рефетов синдром, свързан с мутация на рецептора на щитовидния хормон.

Световноизвестният учен похвали много колегите си в България, за това, че имат “изключително солидно образование”, въпреки че са принудени да търсят работа в чужбина, където ги търсят, защото са способни. Проф. Рефетов коментира, че и в САЩ има проблеми с осигуряване на средства за научни изследвания, особено за младите хора, които искат да се занимават с научна работа.

По време на престоя си днес в Русе проф. Самуил Рефетов участва в научна конференция за заболяванията на щитовидната жлеза, след което бе удостоен с титлата “Доктор хонорис кауза” в университета и със званието “Почетен гражданин на Русе” от Общинския съвет.

Носителят на Нобелова награда за литература Елиас Канети също е роден в Русе.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.