Д-р Райчинов: НЗОК върви към близо 500 млн. лв. дефицит

Близо половин милиард лева е дефицитът в бюджета на Здравната каса. Днес Надзорният съвет на Касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализация на бюджета. Кризисната ситуация коментираха по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на НЗОК.

Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева, става ясно от данните в огласен преди дни финансов анализ на НЗОК. Най-голям е дефицитът в парите за болничната помощ, който до декември ще достигне над 329 млн. лева.

прАко бюджетът на Здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване, прогнозира преди дни едседателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. За спешна актуализация на бюджета на Касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации.

Реално изчисленият дефицит на НЗОК на базата на досегашни разходи е около 330 милиона и с толкова трябва да се актуализира бюджетът, за да няма срив в здравеопазването. Това каза за “Хоризонт” д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на Касата. Той изтъкна, че тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Според д-р Пенков една актуализация на бюджета на НЗОК ще даде спокойствие на хората, че има средства и когато са болни, ще си получат спокойно лечението.

На заседание следобед в Министерството на здравеопазването работна група ще обсъжда отпадането на Постановлението за заплащане на надлимитната дейност на болниците, информира БНР.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Тия управляващи не разбраха ли ,колко им са болни избирателите,само правят констатации ,че са увеличили лежащо болните по здравните заведения.Почти всички живеят в напрежение как да осигурят хляба си .Този голям процент от хората просто съществуват ,те не живеят.Колко жалко за обикновения човечец.

Leave a Reply

Your email address will not be published.