Д-р Петър Кормушев е единадесетият носител на приза “Джон Атанасов”

На тържествена церемония на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Петър Кормушев с награда “Джон Атанасов” за значими постижения на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков” 2.

За своите 33 години д-р Кормушев е постигнал изключителни научни постижения в различни области на информатиката – биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика. Участва в създаването на ново поколение роботи в Япония, като разработените от него методи за обучение и самообучение на роботи намират приложение върху множество съвременни роботи и платформи.

С грамоти “Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост”, президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Владимир Йотов и Димитър Иванов.

Грамоти "Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели" държавният глава връчи на Христо Венев и Атанас Господинов и техните преподаватели Бойко Банчев и Дарина Брънчева за постигнатите високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката и информационните технологии.

Отличията "Джон Атанасов" са преди всичко признание за младите изследователи и стимул да продължат да се развиват в избраната от тях професионална област, обърна се към младите лауреати държавният глава. Те са убедително доказателство, че българските изследователи имат капацитета да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на регионално и световно ниво, посочи още Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че България има традиции в подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на информатиката, информационните и комуникационни технологии. По думите му, отговорност на доказалите се учени в тази област е да предадат своите знания, умения и мотивация на младото поколение изследователи.

На специалната церемония в Гербовата зала държавният глава удостои с ордени „Мадарски конник“ I степен сина и дъщерята на д-р Джон Винсент Атанасов – Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс.

Държавните отличията президентът Росен Плевнелиев връчи за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ.

Президентът благодари на наследниците на Джон Атанасов, че остават верни на завета на своя баща, работят за утвърждаване на делото му и са запазили обичта си към България.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.