Д-р Григорова: Намираме се в демографска катастрофа

 „Демографският срив вече е меко определение за проблема с раждаемостта, ние вече сме в катастрофа. „Проблемите са ясни от години – населението застарява, жените в репродуктивна възраст намаляват поради икономическата емиграция или влошаване на здравния им статус”. Това коментира пред bTV д-р Антония Григорова, организатор на надпреварата „Бебе на годината". Д-р Григорова припомни, че от края на 90-те години досега с 260 000 жени е намалял броят на жените в детеродна възраст. Както и, че по по икономически причини жените се ограничават до раждането на 1 дете.

„От 2008 г. България има демографска стратегия, която обаче не се изпълнява.

Рязко сриването в раждаемостта се усети през 2010 г., тогава отчетохме с 5000 бебета по-малко. Дотогава се раждаха около 180 деца на 1 януари, сега прогнозата е да няма и 100 бебета", съобщи д-р Антония Григорова. Тя е категорична, че за излизане от ситуацията на демографска катастрофа са необходими комплексни грижи и мерки от страна на всички институции, мултидисциплинарен подход.

Три момичета са претенденти за бебе на годината – от Варна, Бургас и Стара Загора. На 5 януари ще стане ясно кой е победител, каза д-р Антония Григорова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.