Д-р Емил Райнов: Депутатите не разбраха какво гласуваха, очаквайте протести

С гласуваните вчера промени в Закона за здравното осигуряване се прави подарък на застрахователите. Това заяви в студиото на bTv членът на Здравната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в коментар на разделянето на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен.

С наредба на министъра на здравеопазването ще се определи кои болести ще се в основния пакт и кои в допълнителния. За тези от допълнителния пациентът ще плаща или ще влезе в листа на чакащите.

Според д-р Адемов парламентът е подписал вчера празен чек, като е оставил министъра да определя за кои заболявания ще плаща касата и за кои няма да плаща.

Д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок обясни, че с промените ще се въведе ред и пациентите ще бъдат обслужвани по-бързо. Това е първата стъпка към въвеждането на правила, уточни той. Шишков напомни, че в много държави от западна Европа има листи на чакащите.

Според д-р Емил Райнов, депутат от БСП, 80% от народните представители вчера не са разбрали какво гласуват. По думите му хората ще осъзнаят за какво става въпрос следващата година, когато ще влязат в сила промените в закона. Тогава ще стане като със сметките за ток от февруари 2013 г., предупреди социалистът (протестите срещу тези сметки свалиха първия кабинет на Бойко Борисов).

Д-р Емил Райнов попита защо в студиото няма представител на ГЕРБ: „Може би са притеснени и не могат да защитят тезите на здравния министър”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.