Кой ще е президент на САЩ решава един щат

Кой да е президент на САЩ – Донълд Тръмп или Джо Байън ще се решава вероятно от Мичиган, показват последните данни, пише Дневник.

Байдън засега има 227 гласа и с голяма вероятност ще спечели още 27 от Аризона, Невада и Уисконсин, който обърна в последните часове, тоест общо 254.

Тръмп с неговите 213 вероятно ще вземе 54 от Северна Каролина, Джорджия, Аляска и Пенсилвания, макар че данните от първите два са доста близки. Което му дава 267 гласа в Избирателната колегия.

Разликата между двамата в Мичиган, която засега е в полза на президента, намаля до няколко десетки хиляди гласа в последните часове. Неговите 16 гласа явно ще предопределят победителя.

CNN даде база за екзитпол победа за Джо Байдън в Хавай. Така той печели още 4 електора – вече са 224: 213. На фона на CNN има голяма промяна в Уисконсин – вече Байдън води с 49,3% срещу 49% за Тръмп. Това означава 10 електора за Байдън. В Мичиган още повече Тръмп води, а щатва дава 16 електора. За Конгреса, в съответствие с Fox News в Сената е 47:47 места за демокрация и републиканство, а в Камарата на представителите – 187: 180. Телевизията дава 238 електора за Байдън и 213 за Тръмп.

Доналд Тръмп направи първото си изявление след изборната нощ: “Печелим навсякъде, резултатите тази вечер са феноменални. Буквално вече се готови да излезем и да празнуваме нещо много красиво. Това е вот, такъв успех, който постига рекорди”, каза той и обяви победа в ключови щати като Охайо, Пенсилвания, Флорида, Северна Каролина и Тексас. След което обяви, че Белият дом ще поиска от Върховния съд на САЩ да не се зачитат гласовете, които все още не са преброени след края  на изборния ден. Ето какво каза Тръмп: “Печелим навсякъде, ще искам Върховният съд да спре броенето”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.