Чужди експерти ще разследват трагедията в завод “Миджур”

Прокуратурата ще привлече чужди експерти по делото за взрива в завод “Миджур” в Горни Лом, при който загинаха 15 души. Те, заедно с експерти от Българската армия, ще трябва да изготвят експертизата за причините, довели до взрива.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след заседание на Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет, съобщи “Правен свят”.

Причината прокуратурата да поиска помощ от чужди специалисти е, че собственикът на завода Валери Митков е ръководител на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и повечето наши експерти по взривове са свързани професионално с него, тъй като получат сертификати оттам. Освен това Валери Митков е и председател на Сдружение на Взривните Инженери в България.

Прокуратурата работи по две основни версии за взрива на 1 октомври в завода за боеприпаси край Горни Лом – за човешка грешка в процеса на утилизация на мините и за възникнала експлозия в машина за мелене на взривните вещества, извличани от мините. Собственикът на завода Валери Митков обаче твърди, че взривът в завода е следствие от саботаж.

Има мнения, че прокуратурата няма кого да обвини за фаталния взрив, тъй като при него загинаха изпълнителния директор на завода и главния технолог.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.