Чобанов: Спекулация е истеричното говорене за фалит на държавата

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева. Не такава беше ситуацията през февруари 2013 г., когато фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. Тогава имаше основание да се притесняваме, но сега не е така”. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за предаването „12 плюс 3″ на БНР в отговор на опозиционни коментари от последните дни. По думите на Чобанов, в момента сме свидетели на истерично говорене, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка” в бюджета. Според финансовия министър дефицитът, който отчитаме за април има логично обяснение и е свързан с увеличението на капиталовите разходи и усвояването на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, това е така, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите”, уточни министър Чобанов. Той посочи, че оценката на ЕС за работата на правителството по отношение на еврофондовете е видна от вчерашните препоръки на ЕК. „Тази година отпадна препоръката за ускорено усвояване на евросредствата и това е показателно за нашите усилия в тази област” – допълни Чобанов.

В отговор на въпрос за работата на приходните администрации министър Петър Чобанов коментира, че оценката за работата им е свързана с резултатите и посочи за пример, че по отношение на задържаното ДДС на бизнеса от НАП в началото на мандата на правителството размерът е бил 350 млн. лв., а сега е само 160 млн. лева. Петър Чобанов още веднъж подчерта, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на НАП и АМ.

„Агенция „Митници” за второто полугодие на миналата година събра 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. Това е показателно за дейността на митниците” – допълни Чобанов. Освен това АМ, съвместно с МВР, от началото на годината са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, а това е много повече от задържаното количество за минали години. Затова, според Петър Чобанов, ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабандата.

„Гръцкото влияние върху българската икономика ще намалее и повече български граждани ще предпочитат да почиват на нашето Черно море, а не в Гърция. Така финансовият министър коментира спекулативното публично говорене за „гръцки сценарий” в нашата страна. Министър Чобанов заяви, че „фискалната политика поражда рискове, но е важно как те се управляват”. Той е категоричен, че няма опасност от необходимост за актуализация на бюджета, както и няма нужда от спешни планове за „спасяване” на държавата.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Прав е министъра. Как може депутати от опозицията и т.н. анализатори от празнократунковските тинк танкове да прокобят, че бюджета бил пробит и т.н. Значи на тях им се иска да няма пари, всичко да се срине само и само те да дойдат. Как да ги изберем тогава когато така мислят? Депутата трябва да се грижи бюджета да се пълни, и при това без разлика дали е от опозицията или от управляващите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.