Чобанов проведе разговор с Оманския фонд за КТБ

Министърът на финансите Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на “Корпоративна търговска банка” АД (КТБ), съобщиха от министерството на финансите.
По време на разговора двете страни са изразили увереност, че ще се спазва законът при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение.
Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, пише още в съобщението.
Малко по-рано и ДПС засегна темата с Оманския фонд и КТБ.
За ДПС са отворени всички възможности и по отношение на съдбата на КТБ, но каквото и да бъде решението, то също трябва да бъде продукт на съгласие, обяви Лютви Местан и даде да се разбере, че ДПС не изключва в никакъв случай и възможността за бизнес решение на казуса. “Ако наистина има бизнес решение на този казус, ние не сме против него – напротив, бихме го приветствали. Напоследък чувам, че има Омански фонд, който е бил в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека се даде шанс и за бизнес решение”, обясни той.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.