Чобанов прави проверки на офшорките на българи в Кипър

Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите  за офшорсиките на български гражданив кул, като се видим на форума на ЕКОФИН, заяви в парламента финансовият министър Петър Чобанов. Той допълни, че ще бъдат предприемат необходимите действия заедно с експертите на неговото ведомство, за да се информират дали досега е имало практика за събиране на подобна информация.

По думите на Чобанов изваждането на светло на офшорките е общоевропейска дискусия, която има конкретни резултати. Според финансовия министър целият ЕС върви по линия на осветляването им.
На въпрос дали следва да има промени в данъчните закони за ограничаване на изнасянето на пари в офшорни фирми, финансовият министър заяви: „Това ще бъде поставено на широка дискусия, тъй като самият подход на правителството по такива важни теми и проблеми да бъдат ангажирани заинтересованите страни, обществото, така че да въведем в тази страна предварителната оценка на въздействието, която без такива дискусии не се получава. Ще действаме в такава посока”.

Призиви за разследване и изкарването на светло на собствениците и авоарите им отправиха  и от ДПС, и от БСП. Поводът: В интернет се появи информация, че прeзидентът притежава офшорни сметки в чужбина. От прессекретариата на Плевнелиев заподозряха атака и бяха категорични, че тази информация не отговаря на истината.

Министърът посочи, че все още не е готов анализът за финансовото състояние на държавата, но скоро предстои резултатите от него да бъдат оповестени.

По думите му анализ на финансите в страната се прави ежедневно. Оценките на приходните агенции показват недостиг на 1 милиард в момента, при мен има искания от министерства и ведомства за още 800 милиона лева, заяви още Чобанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.