Чобанов: Оставяме 8 млрд. лева във фискалния резерв

Правителството оставя страната в устойчиво състояние с фискален резерв над 8 млрд. лв. и възможност за гъвкава политика в следващите месеци. Това коментира финансовият министър Петър Чобанов след приключилото редовно и вероятно последно заседание на правителството на Пламен Орешарски.

Петър Чобанов бе категоричен, че правителството оставя държавата в устойчиво финансово състояние. По думите на финансовия министър, независимо от всички приказки за фалит, независимо от всички заигравки с големи числа, оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, който в частта му без средствата, които чакаме от Европа, надхвърля осем милиарда и в следващите няколко месеца дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития.

“Знаем за какво трябват тези пари. Дългът, който направихме на международните пазари, до момента за три милиарда, е за покриване най-вече на емисията, която подлежи на падеж през януари следващата година. Това дава някаква допълнителна гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит, който в основната си част се поражда от европейски средства”, обясни министърът на финансите.

Петър Чобанов информира, че Министерство на финансите подготвя доклад за състоянието на бюджетите на министерства и ведомства, който, според министъра, ще е полезен на неговия наследник на поста, за да е наясно на каква база стъпва.

Докладът вероятно ще е готов до края на седмицата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.