Чобанов: Не Пеевски е в основата на атаката срещу КТБ

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление. Това заяви депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски” Петър Чобанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Той отхвърли като насъстоятелни твърденията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев в интервюто пред Явор Дачков, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ.

“Пеевски не е участвал в управлението, не е прилагал порочните практики, които заобикаляха правилата. Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето”, подчерта Петър Чобанов. Той допълни, че КТБ е кредитирала по нестабилен модел и се аргументира с това, че има кредити, предоговаряни по 25 пъти.

Бившият финансов министър отхвърли и твърденията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че той заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ.

„Борисов каза, че Орешарски и Чобанов са спали. Чобанов не спеше, но тогава нещата се развиха много бързо. Седмица, след като КТБ беше поставена под специален надзор, имаше атака срещу друга банка и цялата система се клатеше”, обясни Чобанов, който днес е депутат от ДПС. Според Чобанов за фалита на КТБ трябва да се търси вина в тези, които я управляваха, оттам нататък какво е правил „Банков надзор” на БНБ и могъл ли е да предотврати фалита.

Чобанов обясни, че в създалата се тогава ситуация (през юни 2014 г.), при която Първа инвестиционна банка беше оздравена, а КТБ – не, не е приложен двоен стандарт. „Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Товага вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни”, подчерта още Петър Чобанов. Той обеща да не спестява нищо и да обясни пред комисията „КТБ” всичко, което го питат.

„В комисията КТБ се изслушват различни институции и е нормално да участваме с г-н Цонев, аз не налагам мнението си. Не е имало как да знам за КТБ, защото не съм овластен и не аз изпращам хората да проверяват”, коментира още бившият финансов министър.

Чобанов и Йордан Цонев, бивш председател на Бюджетната комисия в парламента по време на събитията с КТБ, са членове на анкетната комисия, която проучва обстоятелствата около фалита на банката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.