Член на ВСС: Целият статут на магистратите е заложен в Закона за съдебната власт

Ако промените в Конституцията бъдат отхвърлени, биха могли да продължат реформите, които не зависят от изменението на основния закон. Важно е да се обърне внимание на Закона за съдебната власт, който е изключително важен за работата на магистратите и преборването с корупцията. Целият статут на магистратите е заложен в този закон. Това коментира Юлиана Колева, член на Висшия съдебен съвет. Пред БНР тя изрази съжаление, че до момента от страна на политиците не е имало желание за промяна на този закон, който би подпомогнал до голяма степен работата на магистратите, ще засегне оценяването и кариерното развитие на съдиите и ще улесни въвеждането на електронно правосъдие.

Според Колева, ако се наблегне на работата по измененията и допълненията в Закона за съдебната власт (чиято внасяне в НС министър Христо Иванов отложи за есента. Бел. на ред.) ще се отворят много повече възможности за подобряване на работата в съдилищата и в прокуратурата и подобряване на условията, които тези органи дават на гражданите.

Във връзка с предлаганите изменения в работата на ВСС и въвеждането на явно гласуване в Съвета, Юлиана Колева каза, че магистратите масово одобряват явния вот. Тя коментира дипломатично отправената преди ден покана от ВСС към премиера Бойко Борисов да присъства на тяхно заседание, свързана най-вече с масовото недоволство след членове на ВСС от министъра на правосъдието, който в четвъртък бе остро критикуван в приета от ВСС декларация. По думите на Колева, срещите между представители на изпълнителната и съдебната власт не са излишни, защото винаги има проблеми, които да бъдат засягани и решени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.