Член на ВСС инициира дисциплинарни производства срещу шефките на СГС

Няма ефективен контрол върху главния прокурор

Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев предложи да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу председателя на Софиийския градски съд Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска. За да бъде обсъдено предложението от Висшия съдебен съвет ВСС, подписите си под него трябва да сложат най-малко петима от членовете на съдебното правителство, съобщи БНР. В информацията се разяснява, че ако двете предложения съберат по пет подписа, след това е необходимо поне 13 от членовете на ВСС да гласуват за образуването на дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Богдана Желявска.

Калин Калпакчиев аргументира предложението си с фактите за нередности и нарушения при случайното разпределение на делата в СГС, заради които Янева и нейните заместници бяха изслушани от ВСС в края на миналата година. Предложенията са при главния секретар на ВСС Димитър Тончев и всеки член на съвета може да се запознае с аргументите в тях.

На днешното заседание на ВСС бе излъчена комисия от 12 души – това са съдиите в съвета, избрани от професионалната и парламентарната квоти, които трябва да извършат още една проверка в СГС, съобщи “Правен свят”.

В средата на декември 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството си и бяха подкрепени от други 25 техни колеги от Софийския районен съд.Тогава шефовете на СГС отговориха, че оттеглянето им би създало хаос в най-големия окръжен съд в България.

На 22 декември бе разпространена позиция на ръководството на Софийския градски съд (СГС), в която за пореден път бяха отхвърлени исканията на протестиращите редови съдии. В същия ден 24 съдии от СГС изпратиха ново писмо до ВСС, с което настояват съветът да излезе със своя оценка за управлението на техните началници. В него те настояваха ВСС да излезе с ясно решение за това дали има нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”, за които сигнализира посланикът на Франция.

Свързани публикации

1 Comment

  1. отдавна го очаквах – беше ясно че целта с цялата тази галимация около случайното разперделяне на делата цели да смени някои шефове. Както между другото това е и целта на съдебната реформа – овладяване на съдебната система и после край на независимия съд.

Leave a Reply

Your email address will not be published.