ЧЕЗ: Спазваме всички закони в България

Стартирането на процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД е необяснимо и ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия. Това се казва в изявление на регионалния мениджър на компанията за България Петър Докладал, изпратено до медиите.

„Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата. Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората. Разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус", категоричен е Докладал. По думите му България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар. „Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация", допълва Докладал.

Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях.  По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност.

„Обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес. Всичко, което правим е видимо и прозрачно, защото е свързано с електроснабдяването на домакинствата, бизнеса и институциите в Западна България", се казва още в съобщението.  „През годините от 2005 г. до сега направихме много, но има още много да се направи, да се инвестира, да се подобряват услугите на електроснабдяването, да се работи за либерализация на пазара и енергийна ефективност и ние се ангажираме да продължим да работим за това", допълва Докладал.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.