ЧЕЗ от години искат да се махнат от българския пазар

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ:
Да, сделката има почти изцяло частноправен характер.

Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а „акулите“ не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен – климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР… представете си ако го сменят…). Който и да поеме разпределението става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или … няма нищо.
Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.