Четвърт век от събитията на 10 ноември 1989 г.

На 10 ноември 1989 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема 35 години. Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система, при която БКП ива ръководна роля в държавата, закрепена в чл. 1 на тогавашната конституция е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

Голямото събитие, което оказва неоспоримо влияние върху събитията в цяла Европа се случва ден по-рано и това е падането на Берлинската стена, станала символ не само на разделението на Германия, но и на целия период на Студената война.

Всъщност и Тодор Живков подава оставка на 9 ноември 1989 година, на заседание на Политбюро. На следобедното заседание на пленума на 10 ноември членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста генерален секретар на ЦК на БКП.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. В придобила за времето си популярност реч Славчо Трънски критикува Живков и най-близките му сътрудници.[20] Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. Ден по-късно се провежда първият свободен митинг, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ “Подкрепа” и „Екогласност“, на площада пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Новородената опозиция не се задоволява с Ноемврийския пленум, понеже пленумът не взема никакви решения относно политическия плурализъм и ролята на БКП. В резултат на това на 9 декември в София и други градове се провеждат нови улични демонстрации с искания за оставка на Петър Младенов и замяната му с Желю Желев. Планират се нови митинги. Начело на тези искания застава Съюзът на демократичните сили, учреден на 7 декември.

На 11-13 декември Централният комитет на БКП взема решение за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.