Четири университета организират десетата “Нощ на учените” в Пловдив

В десетата, юбилейна “Нощ на учените” в Пловдив, която ще се проведе на 25 септември, съвместно участват четири висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, УХТ и АМТИИ. “Нощ на учените” е „мрежово” събите, провежда се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света по проект „Европейска нощ на учените 2015” – K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината. Проектът K-TRIO 2 се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”, , съобщи д-р Весела Казашка, координатор на проекта и директор на Поделение „Научна и приложна дейност”.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита в 17:00 часа на 25 септември 2015 г. от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6 аудитория на университета, а въведението в Нощта ще бъде представяне на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”. Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси – за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото.

Гост на университета ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. Срещата разговор с него (от 17:30 ч. в 6 аудитория) е на тема: „Наука, изкуство, философия: пътища към хиперпотенциала на човека” . Въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръхпостиженията. Ще разберем как той става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света – Берлинската и защо НАСА кръщава астероид на негово име.

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6 аудитория. Тъй като 2015 година е Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и първите 20 от тях по брой харесвания оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември, съобщава екипът по проекта.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно и атрактивно в юбилейната Нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат “Книжката или мишката – реален или виртуален университет?”, благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.