Четири сценария за развитие на отношенията Москва-Киев

В навечерието на президентските избори в Украйна Русия вече заяви, че няма да признае резултатите от тях, пише AiF.ru. И публикува становищата на експерти, които са начертали четири сценария за това как ще се развиват по-нататъшните отношения между Москва и Киев.
Малко повече от месец остава до президентските избори в Украйна, които са насрочени за 25 май. Предсрочните избори бяха свикани след Февруарската революция, когато лидерите на ” Майдана ” дойдоха на власт в Киев, обявиха за “оттегляне ” на президента Виктор Янукович. За разлика от западните страни Русия не е признавала резултатите от революцията, новото правителство в Киев го счита за нелегитимно и Янукович все още нарича законен президент на страната, пише AiF.ru. Във вторник Държавната Дума на Руската федерация заяви, че няма да изпраща наблюдатели на украинските избори.Междувременно новият украински президент може да бъде избран в началото на лятото и вероятно ще бъде признат от Запада.
Не е изключено изборите през май в Украйна просто да не се състоят. Как ще се развиват по-нататъшните отношения между Москва и Киев?

Сценарий номер 1

Изборите се провеждат на 25 май, резултатите от тях се признават от Запада. Русия игнорира новоизбрания украински президент и продължава да счита Янукович за единствен законен президент. Русия ще има достатъчно аргументи, за да откаже да признае резултатите от президентските избори в Украйна. Съмнения за легитимността на тези избори има отсега. “Предизборната кампания протича в ситуация, в която Украйна има законен президент – Виктор Янукович”, заяви заяви заместник-председателят на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин . Русия твърди това като се опира на споразумението от 21 февруари, което щабът на Янукович подписа с опозицията и опозицията след това наруши”. Споразумението предвиждаше предсрочни избори, но те трябваше да се проведат към края на 2014 година. Друг аргумент според Maкаркин може да бъде много оспорваната предизборна кампания. Тъй като наскоро бе пребит кандидата за президент Олег Царев, който се придържа към проруските възгледи. “Но дори и да не признае новия президент, изцяло да игнорира украинската власт Москва не би могла. Все пак трябва да преговаря с тях по транзита на газ и по други въпроси “, уверен е Макаргин. Експертът от висшата школа по икономика Андрей Суздалцев счита, че преговорите на ниво министри при всички случаи остават. “Техническите преговори текат и ще продължават ” – каза той. Всякакви политически контакти между двете страни в този сценарий са изключени .

Сценарий номер 2

Изборите се провеждат на 25 май, резултатите от тях се признават от Запада. Русия заявява, че избраният президент е нелегитимен и че няма да го признае. Но на практика работните отношения с Киев постепенно се възстановяват. Този сценарий е най-вероятен според Макаркин . “Москва няма да изпрати наблюдатели на изборите и ще реагира негативно. Но след това, не веднага ще започнат да се изграждат отношения с тези, които ще спечелят изборите “, казва анализаторът. Експертът смята, че който и кандидат да спечели днес в Украйна, той ще бъде ориентиран към Запада в по-голяма степен, отколкото лидерите на “Оранжевата революция ” през 2004г. , така че да се установи диалог с тях ще бъде по-трудно, отколкото с Виктор Юшченко. “Във всеки случай, ще трябва да отчита фактора Русия.Пък и на Запада не е необходимо Украйна и Русия е да са в постоянен конфликт”, казва Макаркин. При този сценарий отношенията между Русия и Украйна в крайна сметка се възстановят – първоначално неформално и след това официално. “До голяма степен това ще зависи от каква политика ще провежда новия президент на Украйна и дали Русия ще успее да да се договори със Запада за някакъв компромис “, смята Макаркин . Според него, ако не успеят договореностите със Запада и санкции срещу Русия все пак бъдат наложени, преговорите с Украйна ще бъдат много по-трудни.

Сценарий номер 3

Изборите не се провеждат. Политическата криза продължава. Някои експерти смятат, че изборите през май може да бъдат осуетени. “Налице е висока степен на вероятност изборите да не състоят”, казва заместник-директорът на Института на страните от ОНД Владимир Жарихин. Той отбелязва, че изборите могат да попречат на въведеното в страната извънредно положение. “Когато на територията на страната се провежда военна операция, провеждането на избори е твърде странно”, обяснява той.
Ръководителят на катедрата по история на съседните страни MГУ Алексей Власов отбелязва, че в сегашното ръководство на Украйна има хора, които са заинтересовани от провала на предстоящите избори. “Ако Тимошенко усети, че губи от Петр Порошенко, тя ще положи всички усилия, за да създаде представа за невъзможност за провеждане на избори в ситуация на извънредно положение”, смята той.

Сценарий номер 4

Изборите са отложени. Украйна е съгласна с предложените от Русия условия: да приеме нова конституция, да проведе федерализация на страната и едва след това да проведе избори. Това е единственият сценарий, в който Русия може да признае украински избори за законни. Експертите считат това за най-малко вероятно. Макаркин отбелязва, че Русия вече е заела твърда позиция за това, че сред регистрираните украински кандидати за президент няма нито един силен проруски политик. “От гледна точка на Русия изборите трябва да се проведат в края на 2014г.” каза експертът. И добавя, че в този случай шансовете за появата на такъв кандидат ще бъдат по-високи. “Русия предлага да се отложат изборите до края на годината и първо да се проведе референдум за нова конституция”, казва Жарихин. Според него за Русия е от полза първо стабилизиране на ситуацията, за да започне диалог между страните в конфликта”. Новата конституция ще направи Украйна федерация. “Ако Киев не го направи, местните власти в източните райони просто няма да допуснат провеждането на избори”, каза Суздалцев. ” Ако условията бъдат приети за нов президент ще гласува вече федерацията”, заключава Суздалцев.
По публикацията работи Гергана Митева

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.