Четири пловдивски ВУЗ-а организират десетата Нощ на учените

В Нощта на учените, която ще се проведе на 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита в 17:00 часа от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. Гост лектор на първата проява ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. Темата е „Наукa – изкуство – философия: пътища към хиперпотенциала на човека“. В срещата – разговор ще разберем как той става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света – Берлинската; защо на 29 години основава фондация за подпомагане на удивителния талант на младите български музиканти; как на 30-годишна възраст безпрецедентно е избран за Генерален музикален директор в Германия; как на тази възраст завладява емблематични сцени на три континента; защо НАСА кръщава астероид на негово име.

ПУ „Паисий Хилендарски“ традиционно участва в провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените 2015” – K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Проектът K-TRIO 2 за „Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”. Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси – за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото.

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат “Книжката или мишката – реален или виртуален университет?”, благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.