Честваме “Вяра, Надежда и Любов”, а София – официалния си празник

София е най-лошият град за живеене в ЕС

На днешната дата Българската православна църква чества паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, а десетки хиляди българи посрещат своя имен ден. Столицата София отбелязва своя официален празник.

От 9 сутринта в храма “Св. София”, в близост до сградата на Столична община, ще бъде отслужена празнична света литургия. От 10,30 часа от южната страна на храма, пред паметника на Незнайния воин, ще се проведе тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на София. На церемонията ще освен кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще присъстват и президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, представители на висшия църковен клир, политици и общественици. Поканени са и гражданите на столицата.

Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, по време на което ще бъдат връчени отличени „Почетни граждани на София”.

Изненада са подготвили по случай празника от Музея за история на София. По централните улици на града ще премине и каляската на цар Фердинанд и княгиня Мария – Луиза, подарена по повод сватбата им от княгиня Клементина.

Националният исторически музей и Столичната библиотека също са подготвили празнична програма. През целия ден достъпът до общинските културни институции и зоологическата градина ще е безплатен. Гражданите ще имат възможност да посетят парка „Врана”, базиликата „Света София”, Софийска градска художествена галерия, галерия „Дечко Узунов”. Вечерта в Народния театър “Иван Вазов” ще бъдат връчени традиционните Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Събраната сума от продажбата на билети ще бъде дарена за пострадалите от наводненията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.