Чешки медии: ТИМ контролира ЧЕЗ в България

 Част от "ЧЕЗ България" е в ръцете на "най-голямата престъпна организация", бие тревога чешка медия.

Групата ТИМ контролира 25% в българската компания "ЧЕЗ Електро" и 5% дял в "ЧЕЗ Разпределение". Това показват данните от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година, който е на разположение на изданието Е15. ТИМ са се сдобили с тези дялове на фондовия пазар.

Елитни войници започнаха да налагат реда

ТИМ е създадена в началото на 90 година, първоначално като фирма за охрана. Основана от бившите членове на елитно военноморски части Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев. От началните букви на техните първи имена се състои името на тяхната компания. В началото на 90-те години те се наложиха като охранителна фирма, каза редакторът на разследващия портал bivol.bg. Атанас Чобанов за Е15.

Още през 2005 тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреди за "бизнеса" на ТИМ в грама, която по-късно беше разпространена от Уикилийкс. Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

Българският Ян Палах донесе гласността

"Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се премести в сферата на легалния бизнес", казва днес Чобанов, който работи за разследващ портал от Париж. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове собствени инвестиции, което е забранено от закона.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата. Това се промени с "българския Ян Палах". Това е млад мъж, който се самозапали през февруари в знак на протест срещу дейността на ТИМ: "За медиите това е повратна точка", казва Чобанов.

36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред кметството на Варна, черноморският град, в който е

седалището на ТИМ. Горанов се превърна в човешка факла в знак на протест срещу корумпирания кмет на Варна Кирил Йордания, който е свързан с ТИМ. "Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията", коментира Чобанов.

Собствениците на ТИМ се считат за едни от най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната. Тяхната империя включва авиокомпания, банка, медии. Оборотът им се оценява на 2 милиарда евро. За тях работят около 30 хиляди души

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.