Червен код за пет области в Югоизточна България

Червен код е обявен в 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска, става видно от сайта на метеоролозите.
За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг. В областите: София-град, София-област оранжевият код е заради обилни снеговалежи.
Въпреки, че от АПИ предупредиха, че старопланинските проходи са проходими само с вериги, а условията са типично зимни, стотици шофьори са рискували да тръгнат на път и съответно много от тях са закъсали.

На Беклемето, както е известно билото на прохода Троян-Кърнаре има десетки закъсали в снега автомобили. По обед продължаваше да вали сняг, а температурите се движеха в интервала минус 5 – минус 3 градуса.

Закъсалите са се обърнали с молба за помощ към община Карлово, а тя е поискала съдействието на 61-ва Стрямска бригада, за да бъде изпратена верижна техника, която да изтегли закъсалите автомобили.

Във Варна и Бургас духа ураганен вятър, а бурното море прави невъзможно корабоплаването.

Във Велико Търново снежната покривка е близо 10 см, а пътищата остават непочистени, съобщи Дарик.

В Хасково реката е преляла от коритото си в централната градска част и е наводнила Зеленчуковия пазар. Голяма част от улиците в центъра на Хасково също са наводнени. Малко преди обед изсипалият се през последното денонощие дъжд надминаваше 90 литра на квадратен метър, съобщи електронното издание на в. “Мариця”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.