Червен код при Елхово и Свиленград, продължава да вали

Все така вали над почти цялата страна, а според метеоролозите дъждът ще продължи и утре, което означава, че ще продължи и покачването на нивата на реки и язовири.

Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес.

Нивото на река Сазлия тази нощ е паднало с около 1 метър, съобщи по БНР кметът на Гълъбово Николай Тонев. Ръководството на авариралата подстанция трябва да прецени има ли риск и тя да бъде обградена с дига, а след това да започне отводняването й със специализирана техника от мини “Марица-изток”. Ако това е възможно след няколко дни електрозахранването в общината може да бъде възстановено. Сега Гълъбово и селата са на двучасов режим на тока.

Нивото но река Тунджа в района на Елхово вече е 4, 20 м. Възможна е евакуация на над 100 семейства. През тази нощ нивото на реката се е покачило с 20 см и продължава да се покачва. В града е създадена организация за евакуация на жителите в най-ниските части на града, но засега хората остават по домовете си.

Нивото на Тунджа се вдига при Ямбол и вече е над 5 м. Това означава, че при Елхово разливите ще продължат през следващите няколко дни.

В цяла Ямболска област продължава постоянното наблюдение на всички водоеми. Най-критично е състоянието на язовирите до селата Пчела и Трънково, които от три дни преливат.

Пътищата Симеоновград – село Троян, Бориславци – Малко Брягово и Княжево – Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията.

Освен за Елхово, вчера министерството на околната среда и водите обяви „червен код“ за опасност от при Свиленград. Няма наводнени квартали в Свиленград, въпреки че река Марица премина критичните 5 метра.

Граничният пункт “Капитан Андреево” е отворен и пропуска всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.