Ченалова демонстрира арогантност в СГС, пуснаха я срещу гаранция

След петчасово съдебно заседание, което завърши след полунощ, Софийският градски съд пусна на свобода колежката си Румяна Ченалова срещу парична гаранция от 8 хиляди лева.

Съдията от СГС със спрени права Румяна Ченалова демонстрира арогантност в съдебната зала, където до скоро раздаваше правосъдие, а късно снощи се гледа мярката й за неотклонение, след като бе задържана за 72 часа, а прокуратурата поиска нейния постоянен арест. Ченалова бе доведена с белезници и при засилени мерки за сигурност, които видимо бяха излишни. Заседанието бе водено от съдия Веселина Ставрева, след като седмина други съдии от СГС отказаха да гледат мярката за неотклонение на своята колежка.

Румяна Ченалова се самоопредели като залога за съдебната реформа, за която в България се говори от много години, а вчера премиерът Борисов и правосъдният минисътър Христо Иванов обявиха нейния официален старт, както и курс към промени в Конституцията.

“Щом аз съм вече в ареста, сигурно реформата в съдебната система с това ще приключи. Тя вече приключи”, изтъкна Румяна Ченалова в 30-минутна емоционална реч в своя защита. И не пропусна да предупреди колежката си Ставрева, че утре може да й се случи същото – да бъде арестувана и доведена в съда с белезници заради работата си и обвинена в неща, които не е вършила.

“Целта е не само да напусна съдебната система, не само да стана символ на човека, изгонен от съдебната ситема”, заяви още Румяна Ченалова. По думите й, ако е била съдията на Първанов, на Цветанов и на Делян Пеевски, както се твърдяло, нямало да е в тази ситуация.

Румяна Ченалова се яви с двама адвокати – Огнян Митев и Станимир Ченалов, който е нейн брат си. Съдийката е разследвана, заради длъжностно и документно престъпление, извършени именно в качеството й на магистрат.

Деветнайсет тома са събраните доказателства по делото срещу Ченалова, като част от тях са оперативна информация. Заради запознаването с тях, първо от съдията по делото Веселина Ставрева, а после и от доскорошната й колежка Румяна Ченалова, заседанието на съда започна със закъснение около 20.30 часа.

Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп, които разследващите не са изследвали. Като цяло, обаче, Ставрева категорично не се съгласи с твърденията на прокуратурата, че Ченалова трябва да остане за постоянно в ареста, защото може да се укрие или да влияе на свидетели по делото.

Според държавното обвинение

Прокуратурата може да протестира решението за освобождаването на Румяна Ченалова под гаранция пред Софийския апелативен съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.