Чеченският лидер Кадиров издействал освобождаването на журналистите от Lifenews

Президентът на Русия Владимир Путин е благодарил на чеченския лидер Рамзан Кадиров за помощта при освобождаването на руските журналисти от телевизия Lifenews, които бяха задържани в средата на май от националната гвардия на Украйна, а вчера бяха освободени. Вестник “Известия” цитира прессекратаря на Путин – Дмитрий Песков – който съобщава, че Путин лично е позвънил на Кадиров и му е благодарил за предприетите от него усилия за освобождаването на двамата журналисти Сидякин и Сайченко. Те самите днес дадоха пресконференция, на която съобщиха, че украинските власти са ги сметнали за чеченски командоси.
Както вече съобщихме, властите в Киев обвиняваха двамата репортери, че са задавали въпроси по време на разпит на пленен от сепаратистите офицер от УСБ – украинската служба за сигурност, както и в съдействие на “терористите” в Източна Украйна.
Днес Сидякин и Сайченко бяха освободени и отлетяха за чеченската столица Грозни, от където по-късно се върнаха в Москва.

За освобождаването на двамата съобщи по-рано днес чеченския лидер Кадиров в своя Instagram, информира РИА “Новости”. От написаното от него става ясно, че в последните няколко дни негови представители са били в Киев и са водили преговори за освобождаването на снимачната група на Lifenews. Освобождаването на Сидякин и Сайченко на няколко пъти се осуетявало, но на края все пак станало факт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.