Чавдар Стефанов: Путин се разгневи, Украйна напомня за „Илиада”

Обтегнатата ситуация в Украйна напомня за Омировата „Илиада” и гибелния гняв на Ахила Пелеев. Мисля, че в случая става въпрос за гнева на Владимир Путин, коментира пред Нова телевизия журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.

„Според характеристиките, които се приписват на Путин, той е от хората, които просто не понасят предателството. Първо го предаде неговото протеже Янукович, който имаше също неограничена власт като него, но напусна Украйна и избяга и е в Русия в момента. Вторият, който го предаде – партията на Янукович, партията на регионите, които очевидно също не могат да живеят вече по стария съветско-феодален начин”, изтъкна Чавдар Стефанов. Той допълни, че в Крим всичко е било тихо и спокойно, но вероятно руският президент и там се е почувствал предаден, след като там е разположена 20-хилядна военна групировка.

„Много е рискована инициативата на Владимир Путин за ученията. Той ги вдигна заради Украйна. Това си е чиста военна готовност. Това са 150 хиляди души, самолети, танкове, бронетранспортьори – това е, за да повдигне духа на руснаците в Украйна и най-вече в Крим. Според мен, Путин прави това не за да анексира Крим, а по-скоро за да бъде област на напрежение, с която може да действа по отделни отстъпки”, отбеляза Чавдар Стефанов. Журналистът изрази надежда гневът на Путин да отшуми по-бързо и подчерта, че Украйна има желание нещата да се разминат мирно и внимава много да не се стигне до противопоставяне.
Снимка: Нова телевизия

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.