Чавдар Найденов: Няколко субекта могат да сринат финансовата система

Г-н Найденов, случилото се с КТБ може ли да повлече и други банки, и да се стигне чисто психологически до ефекта на снежната топка – истерията да излезе извън контрол?
Имам такива опасения, защото съм преживял навремето банковата криза и като социолог познавам от учебника по социална психология механизмите на масовото заразяване с афекти. Но тук трябва да отбележим, че има кой да се погрижи да разшири истерията и това излиза извън социологията. По-скоро е политическо наблюдение. От два-три месеца насам се засилват сигналите срещу КТБ. Първо бе Протестна мрежа, която няма нищо общо с Бойко Борисов. А Бойко Борисов още по време на кампанията вдигаше аларма, че държавата е пред фалит, без да има обективни факти за това.
Реформаторският блок развиха тази кампания веднага след изборите – че държавата е пред фалит. Получи се нещо друго – големите държавни предприятия, които не са свързани с Бойко Борисов почти едновременно закриват сметките си. Пеевски, който по никакъв начин не е свързан с тези, които са споменати дотук, публично обвинява шефа на банката в опит за убийство. След това прокуратурата зрелищно претърси офисите на Цветан Василев и по-късно призна, че не е имало никакви факти за опит за убийство. После беше публично оповестено и разкрито, че има отпуснати вътрешни кредити в КТБ, т. е има един механизъм за източване, но дали това е така и в какъв размер са тези кредити, не се знае и досега, но пък е достатъчно, за да отприщи истерията. След това идва историята с главния надзорник, писмото от миналата седмица за зам.-гуверньорът на БНБ. Виждате, че има много фронтове на атака между видимо несвързани обекти, които работят в една и съща посока – да ударят доверието в банката и да се получи това, което се получи. Аз по принцип не уважавам теориите на конспирацията, когато се обясняват социални явления, но когато се касае за властта виждам, че големите пари у нас са превърнали в заплаха за националната сигурност.

Какво имате предвид под заплаха за националната сигурност?

Вижда се, че е достатъчно няколко субекта с участието на властта да решат и могат да сринат финансовата система или да бутнат една от най-големите банки у нас. Откъде следва, че те ще се ограничат само с това?

Възможно ли е целта да бъде сриването на валутния борд, каквито мнения се чуват доста упорито напоследък?
Аз чета финансови издания, където се обяснява, че всичко е наред, но с малката уговорка, че трябва да е стабилна властта, за да не може да се разпространи тази истерия. Всички обаче знаем, че властта не е стабилна, напротив даже. След три седмици правителството ще си подаде оставката. Финансовите издания знаят, че ние ние знаме това, обаче ни обясняват, че при условие, че властта е стабилна няма никаква опасност. А властта просто не е стабилна…Сещам се, че има и още един олигарх, който също има кредити. Има неизвестен брой олигарси, които могат с едно кихване или с една малка истерия да разклатят каквото и да било.

Т. е да съсипят на хората спестяванията, за да си редуцират кредитите?

И не само. Все по-често се споменава, че енергетиката има проблеми. Да си спомним как беше – появиха се спасители за големите предприятия след краха от 1996 година, взеха ги за по 1 лев, продадоха складовите наличност и след това ги фалираха. Но тези спасители се оказаха богати хора, само че работните места изчезнаха. И след тези така наречени реформи останаха едната енергетика и много хора се точат за нея. Трябва да се има предвид, че по-голяма част от спестяванията в банките са на богати хора.
Особено е опасно това, което се пише във финансовите издания, защото те се четат от богати хора и е важно в тази среда да не се предизвика истерия и нерационално поведение. Във всеки случай, ако някой иска да разшири тази криза – да се запали от едната банка друга банка и покрай сухото да се запали суровото, то очевидно сега е моментът, защото има практически едно междувластие, вината ще се хвърли върху Орешарски и върху дежурния виновен за всичко- БСП. Само след няколко седмици БСП няма да я има на сцената, така че има сериозна опасност някой да бърза.

Как си обяснявате, че атаките срещу КТБ практически не бяха наказани?

Необяснимо е. От години насам периодично някой журналист пише за някоя банка след което е подложен на жестоки преследвания. Имаше поне няколко такива случая. А миналата седмица една банка беше атакувана от цяла медийна група и БНБ изобщо не се сетиха да реагират.
Ние знаем за задкулисието, но колкото повече се концентрира у нас богатството, толкова по-нестабилна става държавата, защото нещата зависят от някакви смехотворни скандали между двама души постоянните им прегрупирания – тези които бяха врагове, сега се прегрупират. Това ми напомня епизод от „Граф Монте Кристо“, който рисува обстановката в реставрираната френска монархия през 20-те години на 19 в. Там по същия начин се предизвика банкова истерия от най-едрите играчи с цел да се цакат един други и да ощетят цялата държава. Изглежда стигаме до такъв някакъв етап. Нашата олигархия се оказа опасна за националната сигурност.

 

 

1 Comment

  1. Ами като всички ги знаят тези няколко субекта хванете ги и всички ще мирясат. Вежди казва Кой е, Станишев казва Кой е, бат Ваньо казва Кой е, този автор също казва Кой е. Кой е Доган. Дали Енимехмедов не е за медал вместо за затвора?

Leave a Reply

Your email address will not be published.