Доплащаме 4 млрд. лева за здравеопазване

Около 20 на сто от хората с ниски доходи в България нямат достъп до медицински грижи. Това каза Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, който представи доклад на институцията за миналата година. Докладът беше представен по време на заседание на Съвета “Партньорство за здраве”, съобщи bTv. В анализа се изтъква, че всяка година около 4 на сто от българските семейства изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги.
Частните разходи в здравеопазването достигат 47 на сто, което е два пъти повече от препоръчаното от Световната банка.

В България няма недостиг на лекари, но прекалено малко от тях работят в извънболничната помощ. В 55 на сто от болниците повече от една трета от пациентите са могли да бъдат лекувани в амбулаторни условия, каза още Томпсън. Първичната помощ е така организирана, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациента към болничната помощ, защото в извънболничната медицинска помощ има “тавани”.

В системата има стимули за лекуване на пациентите в болнична помощ. На първичния етап от лечението могат да се икономисат разходи, ако тези стимули се променят.

Удовлетворителна за мен е оценката, давана от ЕК, което означава, че правителството върви в правилна посока, каза министърът на здравеопазването Петър Москов, след като по време на заседанието по-рано днес бяха представени препоръките към страната ни от страна на Европейската комисия. Анализът на Световната банка дава обосновката за извършването на реформата, допълни министър Москов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.