Бюджетът на НЗОК бе приет с едва 117 гласа

Народното събрание прие на първо четене Закона за бюджет на НЗОК за 2016 г. с едва 117 гласа на депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. От АБВ се въздържаха, а БСП и ДПС дадоха 45-те гласа “против”.

Бюджетът за НЗОК за 2016 г. е балансиран, т.е. предвижда се приходите да съответстват на разходите – общо 3 204 749 хил. лв.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих каза, че монополът на НЗОК е проблемът, а не бюджетът. Според него трябва да има диверсификация на плащанията.

От опозицията определиха предлагания бюджет на Здравната каса като бутафорен.

Бюджетът на НЗОК само ще задълбочи проблемите в сектор “Здравеопазване”. Този проектобюджет на НЗОК за 2016-а показва пълния провал на управляващите и конкретно на екипа на Министерството на здравеопазването в сферата на здравеопазването, заяви д-р Емил Райнов от “БСП лява България”.

Според д-р Хасан Адемов от ДПС бюджетът на Здравната каса не отговаря на обещанията за реформи, направени от управляващите. “Прилича на реформаторски бюджет, но без реформаторско съдържание. Затова ние, от нашата парламентарна група, го нарекохме бутафорен бюджет, а истинското му име е провал”, изтъкна д-р Адемов.

Зам.-председателят на комисията по здравеопазване в парламента и депутат от ПГ на АБВ доц. Георги Кючуков изрази изрази безпокойство за начина на действие на бюджета за 2016 година на НЗОК, където има разминаване във визията на ресорното министерство и на Здравната каса. Той е категоричен, че планираните иначе реформи в сектора не намират отражение в парите на Касата за следващата година.

„Цяла година се говори за реформи в здравеопазването, за промени и подобряване на качеството чрез организация. За съжаление, нито една от тези реформи не намира израз в бюджета на Здравната каса за следващата година. Нито има средства за основния и допълнителен пакет в болниците, нито има средства за проучване на удовлетвореността и комплексността на обслужването. Реформите, които се започнаха, не са отразени в бюджета на касата“, заяви Георги Кючуков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.