bTv: Пазарджишка фирма осигурява луксозен дом за кмета Попов в София

Телевизия bTv продължава журналистическото си разследване за милионерския стандарт на живот на кмета на Пазарджик Тодор Попов след сигнал, че семейството му обитава и дом в луксозен затворен комплекс с басейн в столичния квартал „Витоша”. Според сигнала семейството живее в два апартамента от по 100 квадрата и два гаража, като жилищата са обединени в едно. Справка в имотния регистър показва, че въпросните два апартамента с гараж са собственост на фирма „Заводски строежи” – Пазарджик.

Фирма „Заводски строежи” ПС изпълнява множество обществени поръчки за милиони левове в Пазарджик. Тя е построила автогарата в града, ремонтира улици, детски площадки, закупува апетитни общински имоти в Пазарджик.

Собственик на компанията е семейната фирма на д-р Михаил Тиков – притежател на най-голямата верига болници в България, между които е и „Софиямед”.

“На място правим проверка дали семейството на кмета е действителния ползвател. Откриваме, че двата апартамента имат обща пощенска кутия. Портиерът потвърждава, че г-жа Силвия Попова живее на адреса”, разказва репортерът на bTv. По-късно по телефона тя отказва да коментира темата с думите: „Моля ви съответно да не ми нарушавате личното пространство и да звъните. Каквото има, има си разследващи органи, те ще си установят”.

Пред репортера на bTv консултантът Стефан Стоянов, който управлява счетоводна и правна кантора, разтълкува счетоводните отчети на всички компании на семейството на кмета на Пазарджик. Той обръща внимание, че две от фирмите реализират печалби без никакви разходи.

„Две от фирмите имат нула разходи за дейността, нямат материални активи и реализират за този период само приходи в десетки хиляди лева всяка една от тях. (…) Това е възможно при специфични дейност, като комисионерски сделки”, обясни Стоянов.

Друга особеност на тези две фирми е, че нямат персонал, нито офиси: „Нямат разходи за персонал, осигуровки, офиси, консумативи, суровини или каквито и да било други разходи”.

Третата фирма – ТУМОРОУ, еднолична собственост на съпругата на кмета, също има необичайна бизнес практика, показва анализа на консултанта. Тя има едва 8 хиляди приход от дейността си за последната отчетена година. Но е взела 100 хиляди лева кредит, който е даден за заплати на собственика.

Или, иначе казано, г-жа Попова е взела фирмен заем, който си е дала като заплата, а фирмата остава на загуба със 100 000 лева

„Ние в нашата практика, от 1992 г. работим, в нашата практика не сме имали такъв случай. Част от нещата са бих казал необичайни. Приходите са 8 хиляди, кредитът е 100 хиляди. Странното тук е нещо друго – че тя има нула разходи, освен разходите за заплати. Нула активи, нула разходи, малко необичайно изглежда”, откровен бе Стоянов.

Счетоводителите откриват и един доход от 2012 г., чиито източник не е ясен – заплата на г-жа Попова от над 200 000 лева, изплатено от друго дружество, което не е нейно.

(Източник и снимка: bTvNEWS)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.