БТПП раздаде награди за иновации и енергийна ефективност

На тържествена церемония в БТПП бяха връчени за първи път Награди на Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект за 2013 г.
Призьорът сред иновативните фирми „МЕЛЕКСИС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД с постижения в производството на микроелектроника за автомобили, получи плакет и грамота, връчени от зам. министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.
В категорията „най-добър иновативен проект“, първото място зае „БИО КОМПОНЕНТИ“ ООД за разработения Биопродукт за медицински цели на основата на слузта на охлювите. Наградата – плакет и грамота, връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов.
Със специална награда за принос и по повод 80 годишния юбилей, бе удостоен инж. Любен Машкин, изпълнителен секретар на Съвета по иновации.
Интересът към пилотното издание на конкурса бе голям, което е показателно за важността на иновациите за развитие на икономиката. Критериите за оценка отчитаха оригиналността на идеите, методите, икономическата ефективност от реализацията и приноса към опазването на околната среда.
Непосредствено преди церемонията в БТПП се състоя кръгла маса, посветена на иновациите в областта на енергийната ефективност, организирана от Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП и EEN. Бяха представени предложения за създаване на фонд за компенсиране на разходите от изкупуване на електроенергията от ВЕИ, пазарен механизъм за стимулиране на зелената енергия. Представен бе и опитът на ТУ- София в областта на енергийната ефективност и ВЕИ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.