БСП внесе искане Димитър Главчев да бъде освободен от председател на НС

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на парламента предложение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг в парламента. По-рано депутатите на социалистическата партия напуснаха пленарната зала, след като от ГЕРБ изчетоха остра декларация в отговор на петъчната позиция на левицата.

Според правилника на НС отстраняването на председателя става по писмено предложение на 80 народни представители и се гласува с обикновено мнозинство (половината от присъстващите в залата депутати) в деня след постъпване на искането му.

„Това отношение е, не само към БСП, а към 1 милион българи, които ние представляваме“, каза Нинова, обявявайки мотивите за поисканото отстраняване. Според нея, Главчев не изпълнява правилника на парламента и не санкционира народни представители, които използват обидни думи. „Г-н Главчев не взема отношение, когато депутати от неговата партия правят това от пленарната трибуна и не придвижва законопроекти на БСП“, добави лидерът на левицата.

От БСП обвиниха Димитър Главчев в системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му като председател Според Корнелия Нинова, председателят на парламента не реагира срещу езика на омразата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.